Kontakt banken

- Ikke nøl med å kontakte oss, dersom du ser at din økonomi blir utfordrende. Vi er her for å hjelpe, sier avdelingsleder personmarked Elisabeth Tveitan.
Boliglånet er for mange den største, faste utgiften. Kunder som er permittert kan søke om avdragsfrihet på lånet. Avdragsfrihet vil si at du i en gitt periode kun betaler månedlige rentekostnader på lånet. Lånet nedbetales ikke når du har avdragsfrihet, hvilket betyr at nedbetalingstiden blir lenger og totalkostnaden på lånet vil øke.
Trenger du avdragsfrihet på boliglånet ditt, ber vi om at du tar kontakt med din rådgiver eller send oss en melding i nettbanken/mobilbanken, så hører du fra oss igjen. Grunnet stor pågang kan det gå 1-2 arbeidsdager før du får svar på din henvendelse.



Har du inntektsforsikring har du krav på utbetaling om du blir arbeidsledig eller permittert. Husk å melde fra til forsikringsselskapet ditt. Har du inntektsforsikring i Eika, kan du melde fra her.

 

Følg med på myndighetenes tiltak

Partiene på Stortinget er blitt enige om en krisepakke med flere tiltak for din privatøkonomi. Ett av dem er at du får full lønn i 20 dager hvis du blir permittert, oppad begrenset til 600.000 kroner. Selvstendig næringsdrivende vil etter 17 dager få kompensert opp mot 80 prosent av den gjennomsnittlige inntekten de har hatt de siste tre årene, oppad begrenset til 600.000 kroner.   

- Når staten tar regningen fra dag 3 til 20, er dette et viktig grep for å unngå konkurs, og sånn sett sikre arbeidsplasser. Flere dager med full lønn er et viktig grep for manges privatøkonomi. Enigheten i Stortinget ivaretar dermed både bedrifter og ansatte, sier Tveitan.

Blir du permittert 
bør du søke om dagpenger med én gang, ettersom det ikke har tilbakevirkende kraft. Se for øvrig NAVs sider om ordninger som er relevante i koronakrisen.

 

- Gå gjennom økonomien

- Dette er en tid for å skaffe deg oversikt over hvor pengene blir av. Jeg anbefaler å gå ordentlig gjennom økonomien i familien og finne ut hva som er strengt nødvendig og hva som kan kuttes eller utsettes. Gå gjerne gjennom transaksjonene i nettbanken eller mobilbanken. Finn ut hvilke faste utgifter du må betale (slik som husleie, lån, strøm, kommunale avgifter). Deretter finner du dine variable utgifter (slik som mat, klær, sko, fritidsaktiviteter), sier Tveitan. En slik gjennomgang vil gi deg en oversikt over hvilke kostnader som er strengt nødvendige og hvilke du kan kutte. Dermed kan du sette opp et budsjett for tiden framover. Går du fremdeles i minus, etter å ha kuttet unødvendige kostnader, bør du kontakte banken. Stopp i sparing, avdragsfritak og midlertidig lån er tiltak vi som bank kan bidra med. Men det er ikke slik at alle kunder vil få lån og avdragsfrihet på grunn av koronakrisen. Disse tiltakene gjelder personer som er rammet av krisen og har midlertidige økonomiske problemer.  



Ikke hamstre

Mange er ute i dagligvarebutikkene nå og hamstrer for en lang periode fremover. Er dette lurt? Svaret på dette er nei..

- Det viktigste er at man handler kun det man har behov for, slik som man gjør til vanlig. Unngå spontanturer på butikken, og planlegg heller ukeshandling. Færre turer på butikken vil gagne deg økonomisk i tillegg til at smittefaren minsker. 

- Husk, dagligvarebutikker og apotek kommer til å være noe av det siste som stenges ned, slik at vi vil mest sannsynlig ha god tilgang til matbutikker fremover. Derfor trenger man ikke å hamstre i store volum nå, påpekerTveitan

 

- Ha is i magen

Børsen og aksjemarkedet har gått på en smell i det siste, og mange er usikker på hva man skal gjøre med fonds- og pensjonssparingen sin. Til de usikre har rådgiveren følgende råd:

- Ikke selg deg ut eller dropp spareavtalen nå. Det viktigste er å holde seg til planen og ha is i magen. Man bør alltid ha et langt perspektiv på aksje- og fondssparing, og det er ekstremt vanskelig å time når det er «best» å selge seg ut eller kjøpe. Om det er vanskelig å se på at tallet går ned, prøv å ikke sjekke fondene så ofte, sier hun.