Elevene Son, Marit og Synne, avsluttet skolegangen på Notodden Videregående skole før sommeren. I høst venter en spennende og ny hverdag med utfordringer og gleder om hverandre. Da vi tok en prat med dem om sparing, var allerede planene for fremtiden i full sving. 

Vil spare i fond
Son har flyttet til Oslo for å studere. Trangere kår – og lommebok – har han forberedt seg på. 
Mens jeg fortsatt gikk på videregående, skaffet jeg meg jobb i en matbutikk. Disse butikkene har som regel gode ordninger når det gjelder overføring, så jeg håper å få jobb i samme kjede når jeg flytter til Oslo. Av hva jeg har hørt, er det ikke lett å få sin første jobb i storbyen, da det ofte er mange om beinet. Så da måtte jeg begynne å planlegge tidlig for å kunne finansiere studieoppholdet mitt. 

Som resultat av deltidsjobbingen har jeg klart å spare litt på sparekonto. Dette skal brukes til både innredning av hybel og litt til leie når stipendet kommer til kort. 
Son har allerede begynt å tenke langsiktig, og ønsker etter hvert å spare i fond. 

Det har vært mer og mer snakk om sparing i fond, og dette vekket interessen min. Selv om det ofte er snakk om langsiktig sparing med fond, kan det etter noen år gi godt utbytte. Jeg har lest meg litt opp om det, men det hadde absolutt vært fint å få litt rådgivning. Man vet jo aldri helt troverdigheten av ting som står skrevet på Internett. 
Det er lurt å spare i fond. Det kan ta tid, så litt is i magen er lurt å ha. Til gjengjeld blir det mer penger på konto – og det sier vi ikke nei takk til. 

Tips! Last ned spareappen Smartspar, da blir det å spare i fond til en lek! 

Sparer i BSU
Marit har også reist ut av Notodden for å studere, og lurer på hvordan det vil gå når hun nå blir mer uavhengig. Hun har jo hørt at det er viktig det er å spare, men når man bor hjemme så kan det være vanskelig å tenke langsiktig. Man sparer jo heller for å kjøpe seg noe når man er ung. Ekstra vanskelig er det å ta styring om egen økonomi når man ikke lærer noe om det på skolen. 

Marit ser de mange fordelene ved å spare i BSU, og håper det en dag blir nok penger her til egenkapital ved hus- eller leilighetskjøp. 
Jeg sparer blant annet i BSU. Det er en så bra ordning for oss unge. Vi som ikke har så mye å rutte med fra før av, tar også gladelig imot litt tilbake på skatten før sommeren, humrer Marit. 

Boligsparing for unge (BSU), er lønnsomt for deg under 34 år! Du får skattefradrag, den beste renta og ekstra gode lånevilkår når du en dag skal kjøpe din første bolig. 

Sparer i sparekonto
Synne tenker også langsiktig, og bruker det kommende året som et «friår» hvor hun skal jobbe. Det blir jo for så vidt ikke et friår, men heller et friår fra skole. Jeg har sett og forhørt meg om hvor mye man får i stipend fra Lånekassa, samtidig som jeg har sett rundt hvor mye det vil koste å leie. Derfor har jeg dratt den konklusjonen at det kan være greit å spare litt før studietiden starter. 

Jeg håper å få spart opp en del på sparekonto til jeg etter hvert skal begynne å studere. Da kan jeg gå litt tryggere inn i studietiden. 
Sparekonto kan være kjekt om du skal spare kortsiktig. Sparemåten har lavest risiko, samtidig som du får høyere rente enn på brukskonto. I tillegg er pengene lett tilgjengelig dersom det skulle være lite å rutte med på slutten av måneden.  

Kjenner du deg igjen? 
 
Her er våre beste tips til hverdagssparing:

  1. Sett opp budsjett
    Det er lurt å sette opp et budsjett over inntekter og utgifter. Da kan du enklere se an de kommende månedene, og kanskje til og med spare litt?

  2. Tenk langsiktig 
    Trenger du egentlig den veska? Skal du virkelig gå inn for å spare, kan unødvendige småbeløp bli til store sparebeløp. Lag kaffen hjemme, og ta med vann fra springen!

  3. Følg med på strømprisene
    Har du den mest gunstige strømleverandøren når det kommer til pris? Kanskje det kan være lurt å bytte?

  4. Sjekk mobilregningen
    Trenger du egentlig så mange MB? På tide å bytte abonnement? Mange mobilleverandører har gode abonnementer til en fin pris! 

  5. Gjør én stor ukehandel istedenfor mange små. 
    Her er det mye å spare. Å handle hver dag kan ofte føre med seg mange ekstra småtterier i handlekurven. Sett opp en liste og hold deg til den!

  6. Fyll bensin når det er billig
    Følg med på drivstoffprisene. Mange opplever at det er billigere fra søndag til mandag, og torsdag. Ta notater!

  7. Glemt treningssenteret? 
    Kjøpte du medlemskap på treningssenteret i fjor, men kun brukt det et par ganger? Finn alternative måter å trene på. Fysisk aktivitet er helt gratis!

La oss hjelpe deg å ta de gode valgene

Spareappen Smartspar gjør det moro å spare i fond.
Du trenger ingen forkunnskaper og vi hjelper deg hele veien.
Du kan enkelt opprette sparing og invitere andre til å bidra.


Våre rådgivere er kompetente og kan sitt fag. De er tilgjengelig for deg som kunde, og du kan alltid kontakte oss for en prat.