Slik unngår du frostskader på boligen din i vinter
Når kulda setter inn bør du passe ekstra godt på for å unngå frostskader på boligen din.
I perioder med sprengkulde kan frost skade rørene til boligen din og føre til vannskader.
Men hvor omfattende skadene blir kommer også an på hvor mye snø det har kommet før det blir skikkelig kaldt. Kommer det nemlig veldig mye snø før kuldebølgen setter inn, går ikke telen så langt ned i bakken, og snøen hjelper som isolasjon
Antallet skader går opp når temperaturen går ned
Hvor mange skader som registreres på grunn av frost varierer mye fra år til år, men når det virkelig er kaldt er det viktig at du passer ekstra godt på. Det er noe Anders Bjørklund fra skadeavdelingen i Fremtind kan bekrefte.
– I perioder med lite snø og streng kulde ser vi en betydelig økning i registrerte vannskader, forteller Bjørklund.
Bjørklund har også noen gode råd til deg hvis du skal bli lenge borte i løpet av vinteren.
Gjør dette før du reiser bort
Ha tilstrekkelig varme på i hus og hytte (ikke slå av strømmen)
I vinterferien eller julehøytiden skal du kanskje besøke familien eller stikke en tur på hytta? Da må du passe på at du ikke slår av varmen helt. For selv om det kan være fristende å spare på strømmen og redusere romtemperaturen når prisen på strøm er høy og du ikke er hjemme, er ikke det noe sjakktrekk.
En av de vanligste årsakene til at frostskader oppstår, er at temperaturen blir for lav. Derfor er det viktig at du har tilstrekkelig varme på i alle rom som kan bli påvirket av kulda, og på den måten minimerer du sjansen for frostskader.
– Kostnadene knyttet til frostskader kan fort ende opp med å bli vesentlig dyrere enn strømregningen, råder Bjørklund og kommer med en anbefaling:
«Ikke senk temperaturen til lavere enn cirka ti grader i rom med vannrør eller slå av varmekabler som er ment å holde rør frostfritt»
Les også: Slik gjør du hytta di klar for vinteren
Steng hovedstoppekrana
Blir du borte i en lengre periode, må du alltid huske å stenge hovedstoppekrana. Både på hytta og i boligen din. Forsikringsvilkårene stiller faktisk et krav til dette når du er borte fra fritidsboligen din.
Allier deg med venner
Et avsluttende godt råd fra skadesjefen er du allierer deg med venner eller naboer som kan passe på boligen eller hytta di i perioder med sprengkulde.
Ikke glem forsikringene
Hus-, hytte – og innboforsikring
Hvis skaden først har skjedd, vil en husforsikring fra oss sørge for at du ikke står på bar bakke. Hos oss kan du også velge Hus Pluss som gir deg en ekstra god dekning.
Hytta di må du kjøpe en egen hytteforsikring for, og også her kan du velge Hytte Pluss, vår beste hytteforsikring.
Skulle innboet ditt bli skadet, dekker innboforsikringen vår, alle tingene dine mot blant annet vannskader.