Månedsrapport for Eika Alpha
Eika Alpha hadde i september måned en absolutt avkastning på -4,42 %. Resultatet er 2,82 % svakere enn referanseindeksen – OSEBX – som på sin side endte ned 1,61 %. Eika Alpha er med det opp 17,78 % hittil i år, hvilket er 9,38 % bedre enn OSEBX.
Makro
Den amerikanske sentralbanken (FED) senket styringsrenten med 0,5 % i september fra det høyeste nivået den har ligget på siden begynnelsen av 2000-tallet. Dette var det første kuttet på 4 år og var i stor grad forventet i markedet. I sin prognose signaliserte de ytterligere to kutt til ut året på 0,25 %, mens markedet priser inn tre kutt på 0,25 %. Hovedårsaken til kuttene er at inflasjonen stadig kommer ned, samt et svakere arbeidsmarked. Til tross for dette det samlede makrobildet i USA fortsatt bra ut med stadig gode resultater fra selskapene.
Den europeiske sentralbanken (ECB) fortsatte å senke sin styringsrente med 0,25 % til 3,5 % som forventet. I Norge lar kuttene vente på seg da Norges Bank også må ta stilling til en svak norsk krone.
Som følge av uroen i det kinesiske eiendomsmarkedet kombinert med fallende innenlands etterspørsel og lav tillit hos konsumentene iverksatte Kina kraftige tiltakspakker for å stimulere økonomien. Hovedformålet er å sørge for at den kinesiske økonomien når det offisielle målet om en økonomisk vekst på rundt 5 %. Tiltakene er i stor grad rettet mot den kriserammede eiendomssektoren og omfattet kutt i flere viktige renter, reduserte reservekrav til bankene og at kravet til egenkapital ved kjøp av sekundærbolig har blitt senket. I tillegg signaliserte kinesiske myndigheter en kapitalinnsprøytning i de største bankene på rundt 140 milliarder dollar.
Oljeprisen falt nesten 10 dollar i løpet av de to første ukene i september, og hentet inn 6 dollar da Kina offentliggjorde de finansielle støtteordningene, men endte måneden ned 7 dollar. Et fat nordsjøolje handlet på 71,78 dollar ved utgangen av september.
Aksjebevegelser
Omfattende tiltakspakker fra Kina løftet hele råvaremarkedet i september måned og førte til en markant kursoppgang i tørrlast selskapet Golden Ocean. Aksjen endte opp 10,85 % i september.
Schibsted annonserte tidligere i år at de skal kjøpe tilbake egne aksjer verdt 4 milliarder kroner de neste to årene. Tilbakekjøpsprogrammet startet i september måned og aksjen endte opp 7,32 % i september.
Til tross for eskalering av konfliktene i Midtøsten, korrigerte Kongsberg Gruppen ned 8,12 % i september etter rykter om pågående fredsavtaler mellom Ukraina og Russland.
Halvleder selskapet Nordic Semiconductor hadde en kapitalmarkedsdag for aksjemarkedet ved utgangen av september som ble tatt dårlig imot av aksjemarkedet. En kapitalmarkedsdag er en dag der selskaper legger frem langsiktige planer og strategier, samt prognoser om markedene de opererer i. Normalt sett øker en slik seanse investorers kunnskap rundt selskapet, men denne gangen skapte det fler spørsmål enn svar. Til tross for gode langsiktige vekstprognoser for markedet de opererer i, ble det skapt økt usikkerhet rundt kortsiktig vekst og aksjen endte ned 25,64 %.
Novo Nordisk hadde en svak kursutvikling i september. I hovedsak skyldes dette politiske prisreguleringer av de viktigste legemidlene i Novo Nordisk sin portefølje. Dette er en pågående debatt som har fått mye oppmerksomhet, men er langt ifra konkludert. Aksjen endte ned 16 % i september.
Vinnere og tapere i fondet:
Vinnere
-
Golden Ocean Group Ltd. +10,85 %
-
Meta Platforms Inc. +9,3 %
-
Schibsted ASA – A +7,55 %
Tapere
-
Nordic Semiconductor -23,68 %
-
Novo Nordisk A/S -16,21 %
-
Kongsberg Gruppen -8,2 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.