Markedsutvikling
Det globale aksjemarkedet fortsatte oppover i januar etter et meget sterkt 2024. MSCIs verdensindeks steg +3,5 % for måneden, denne gangen drevet av de europeiske markedene som startet året meget friskt. Tyskland (DAX), Frankrike (CAC) og Storbritannia (FTSE 100) steg henholdsvis +9,2 %, +7,8 % og +6,2 %, mens USA (S&P 500) også fikk en god start på året og steg +2,8 %. I Asia var bildet mer variert med sterk fremgang i Australia (S&P/ASX 200) som steg +4,6 %, mens Hong Kong (Hang Seng) steg +1,2 % og Japan (Nikkei) falt -0,8 %. Alle tall i lokal valuta. Norske kroner styrket seg marginalt mot dollar i januar (+0,5 %).
Europeiske aksjer kom kraftig tilbake i januar etter en lengre periode med amerikansk dominans. Dårligere vekstutsikter for Europa har over tid blitt priset i aksjemarkedet, og utover høsten har Trumps comeback med trusler om handelskrig og høye tollbariærer på europeisk eksport bidratt til at det europeiske markedet har hatt en flat utvikling i andre halvår, mens det amerikanske markedet fortsatte oppover. Verdsettelsesgapet har mellom Amerika og Europa har økt betraktelig, og samtidig har renteforventningene utviklet seg i retning av flere kutt i Europa og færre kutt i USA. Summen av dette er at investorene i januar har vurdert europeiske aksjer som undervurdert og sendt kursene opp. Om dette betyr at vi står overfor et trendskifte er imidlertid uvisst. Innsettelsen av Trump med påfølgende usikkerhet for både økonomisk politikk, geopolitikk og internasjonal handel gjør det ekstra vanskelig å spå utviklingen framover.
Siste uken i januar kom det kinesiske selskapet DeepSeek med det som beskrives som et "Sputnik moment" for amerikansk AI dominans, nemlig en ny språkmodell som de hevder både kan konkurrere med de fremste amerikanske modellene til OpenAI og Google, og som også er mye billigere å utvikle og trene. Nyheten fikk markedet til å sette spørsmålstegn ved de enorme investeringene som nå går inn i datasentre og annen infrastruktur for trening av de nye språkmodellene, om avkastningen på kapitalen som nå investeres noen gang vil komme, og om trenden for etterspørsel etter chips og annet utstyr vil endres.
Resultater
Den globale aksjeporteføljen hadde gjennom måneden og så langt i år en avkastning på 2,94 % som var 0,11 % lavere enn avkastningen på fondets referanseindeks MSCI World som hadde en avkastning på 3,06 %. Tall i norske kroner.
Sektorene som bidro mest positivt til avkastningen gjennom måneden var finans, telekom og helse. Sektorene som bidro mest negativt var IT, forsyningssektoren og eiendom.
Selskapene som bidro mest til avkastningen gjennom januar:
Selskapene som bidro mest til negativ avkastning i januar:
-
Nvidia Corp. -0,50 %
-
Apple Inc. -0,32 %
-
Microsoft Corp. -0,08 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned