Sparing realiserer drømmer 
- Når det gjelder å spare penger, er det ingenting som slår den såkalte ukehandlingen. En gjennomsnittsnordmann sparer rundt 1500-2000 kroner månedlig på å samle dagligvarehandlingen til én dag i uka, sier Christian Vestengen. 

Han er finansrådgiver og senior markedsansvarlig i Eika Kapitalforvaltning, og holder jevnlig foredrag om hvordan nordmenn kan få lønna til å strekke litt lenger. 

Hva om man er tom for melk på onsdag? 

- He he, da kjøper man selvsagt mer melk, men prøver å holde seg til det. Så planlegger man litt bedre neste gang. Dette er selvfølgelig satt veldig på spissen, men poenget er at forholdsvis små sparetiltak kan utgjøre store summer, sier Vestengen. 

Mange opplever "sparing" som noe kjedelig. Vestengen mener vi burde vært mer positive til begrepet. 

- Jeg er den første til å innrømme at sparing aldri kommer til å bli sett på som sexy. Men vi har dessverre en tendens til å glemme hvorfor vi legge til side penger, sier han og utdyper: 

 

- Vi sparer for å realisere drømmer. De aller fleste planer for framtiden innebærer en eller annen form for pengebruk. Det gjelder spesielt de store hendelsene i livet, som bryllup, konfirmasjoner og storferien med familien, men også de "små drømmene" i hverdagen.  

 

De små drømmene i hverdagen? 

- Som å dra på en spontantur til Stockholm, ta med barna til badeland, eller unne seg en teaterforestilling og restaurantbesøk på en tirsdagskveld. Det morsomme er at ved å spare penger, har du faktisk råd til å sløse litt innimellom. 

Her er noen gode forslag til tiltak for å komme i gang med sparing.

1. Kutt hverdagskostnadene 
Det er vanskelig å spare penger om kontoen er tom på slutten av hver måned. Heldigvis kan forholdsvis små sparetiltak utgjøre store summer. Her er noen forslag: 

  • Gjør én stor ukehandel istedenfor mange små. En gjennomsnittsnordmann kan spare rundt 1500-2000 kroner hver måned på å samle dagligvarehandlingen. 
  • Dropp cappucinoen du alltid kjøper på vei til jobb: 40 kroner per kopp*230 arbeidsdager= 9200 kroner spart i året. 
  • Kutt støttemedlemskapet på treningssenteret: 500 kroner per måned*12= 6000 kroner spart i året. 

2. Sett deg konkrete mål 
Det er bare å slå det fast med én gang: Sparing har aldri blirr sett på som "sexy" og spennende. Det er det på tide å gjøre noe med. 

Start med å tenke på hvorfor du legger til side penger: For å realisere drømmer. De aller fleste planer for fremtiden innebærer en eller annen form for pengebruk. Et helt konkret mål for sparingen gjør underverker for motivasjonen. Drømmene kan være både store og små: 

  • Spare 300 000 kroner på fem år slik at jeg kan kjøpe meg egen leilighet 
  • Spare 500 kroner de neste to ukene slik at jeg kan ta med kjæresten ut på middag

3. Opprett fast spareavtale 
For at sparingen virkelig skal monne, anbefaler Christian Vestengen å sette opp en fast spareavtale i banken, som gjør at for eksempel 1 000 kroner overføres direkte til sparekontoen eller fondet ditt hver måned. Dette gjør litt vondt de første månedene, men etter hvert vil du tilpasse forbruket ditt slik at du ikke merker at du har mindre penger å rutte med i hverdagen, forklarer finansrådgiveren. 

Dette er de vanligste måtene å spare på: 

  • BSU. Bolisparing for unge gjør veien til egen bolig kortere, og passer for deg som drømmer om egen leilighet. Du får bankens beste innskuddsrente, skattefradrag og ekstra gunstige lånevilkår den dagen du skal kjøpe bolig. Du kan spare inntil 25 000 kroner i året og inntil 300 000 kroner totalt i løpet av spareperioden. Opprett BSU-konto her. 
  • Banksparing. For deg som ønsker en forutsigbar rente og skal spare i en kortere periode. Sparer du til neste års sydentur, er dette perfekt for deg. 
  • Aksjefond. Forventet avkastning over tid i aksjefond er høyere enn vanlig banksparing, og er et godt valg for deg som sparer langsiktig. Kom i gang med fondssparing i dag. 

4. Andre sparetips i hverdagen
Vestengen foreslår også å kutte ned på småkostnadene du har fra dag til dag, eller uke til uke. 

- Start gjerne med å gå inn i nettbanken og sjekk forbruket ditt de siste tre månedene. De fleste får en aha-opplevelse når de ser totalbeløpet på ulike ting. Sjekk strømregningen din, og sammenlign med andre leverandører. Fyll bensin på søndager. Fyll vannflaska med springvann i stedet for å kjøpe på butikken. Og forresten - hvor lang tid har det gått siden du sjekket priser på telefonabonnementet, spør han retorisk.